Kanelbullens dag


4:e oktober och som vanligt detta datum är det Kanelbullens dag!

Jag och Ludwig tjuvbakade lite härom kvällen, bäst att passa på när lust och tid finnes.

Bakade på torr jäst, som dessutom hade passerat utgångsdatumet, men degen jäste fint ändå.


ca 40 stycken

Ingredienser:

150 g smör
5 dl mjölk
1 påse torrjäst
1½ dl socker
½ tsk salt
(1 tsk kardemumma)
ca 14-15 dl vetemjöl

fyllning
150 g margarin
150 g socker
2 msk kanel

1 ägg till pensling
pärlsocker


Blanda jäst, socker, salt, kardemumma och vetemjöl i en stor bunke.

Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken, värm upp till 40 grader.

Blanda i mjölkblandningen i de torra ingredienserna och knåda till en smidig deg.

Låt jäsa i 30-40 minuter under bakduk.

Dela degen i två. Kavla ut vaders till en stor rektangulär. Bred på ordentligt med smör, kanel och socker blandningen.

Rulla ihop och snitta med ungefär 1,5 cm mellanrum. Lägg bitarna i pappformar med snittytan uppåt på två stora plåtar.

Sätt ugnen på 200 grader.

Låt bullarna jäsa ytterligare 30-40 min.

Pensla med uppvispat ägg och garnera med pärlsocker.

Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10-12 minuter, om du har varmluftsugn eller tills de fått fin färg.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0