Gott nytt år!


Fyrverkerier hör nyårsafton till :)

Denna nyårsafton ska vi faktiskt fira in alldeles själva, bara vi i vår lilla familj, för första gången någonsin. Så var inte tanken från början, men det ska bli riktigt mysigt att bara ta det lugnt hemma, äta riktigt god mat och dricka lite gott där till. Rosa Champange är inhandlat & som bilden visar ovan har även barnen fått välja något de tjatat om länge, fyrverkerier.

vår nyårsmeny står följande:

Saffran & Vitlöksgratinerad hummer

2 humrar
½ citron
2 vitlöksklyftor
½ pkt saffran
½ msk worcestershire sås
150 g smör
Cayennepeppar
Flingsalt

Ta fram smöret så att det blir rumstempurerat. Sätt ugnen på 250grader under och övervärme.
Dela hummern på längden. Vispa smöret med saften från citronen, saffran, worcestershire finhacka vitlöken och dillen tillsätt även den i smöret.Blanda allt och smaksätt med cayennepeppar och salt.
Bred ut smöret på hummer halvorna och gratinera i ugnen i ca 10-15 min.


Parmalindad oxfilé, rödvinsås & potatisgratäng


800 gram oxfilé
16 skivor parmaskinka
Timjan
Rosmarin
Salt & peppar

Sås
6 dl rött vin
1,5 dl strösocker
Ett par stänk soja
2 msk kalvfond
smör

Sätt ugnen på 180°C. Putsa köttet rent från hinnor och senor. Oxfilén bör vara så jämntjock som möjligt. Parmaskivorna bör inte vara alltför tunna.Rulla köttet i torra kryddor (salt, peppar). Finhacka färska kryddor och blanda. Lägg ut skinkan och strö över kryddorna. Rulla in köttet i skinkan och bind ihop. Lägg köttet på galler med plåt under. Sätt i ugn i 15 minuter. Ta ut köttet och låt det vila i 15 minuter. Sätt tillbaka i ugnen i 20 minuter, tag ut och låt vila 15 minuter. Sås: Koka ner vin tills 2/3-delar återstår. Tillsätt socker, fond och soja. Småkoka i ett par minuter. Vispa ner smör klickvis. Tillsätt lite matlagningsmjöl om tjockare sås önskas. Låt småkoka i 3 minuter.

Pannacotta med jordgubbsås

1 vaniljstång
5 dl grädde
Några skedar socker
3 gelantinblad

500 gram jordgubbar
1 tsk rivet citronskal

Blanda grädde, socker och vanlijstång i en kastrull. hetta upp på svag värme och låt sjuda ett par minuter under omrörning. Ta av och låt svalna något. Blötlägg gelantinbladen i kallt vatten 10 min. Ta upp vaniljstången och skrapa ur. Krama ur gelantinbladen och rör ner i vaniljgrädden. Skölj 4 formar med varmt vatten och häll i blandningen. Täck med plastfolie och kyl minst 4 timmar. Sås: Halvera jordubbarna. Lägg undan 8 st halvor. Blanda resten av jordgubbarna, citronskal och ett par msk socker i en kastrull och koka upp. Låt sjuda 2-3 min. Passera jjordgubbarna genom en sil och låt svalna. Skeda upp såsen på pannacottan och pynta evtuellt med mynta.


Pannacottan står redan sedan tidig morgon färdig i kylen och väntar. Potatisgratängen är faktiskt den färdigköpta varianten, för att göra det hela ännu enklare. Dock tycker jag den är riktigt god, så enkelt att bara häll i en form och strö lite riven ost över.

Nej, nu ska jag hoppa in i duschen. Tiden springer verkligen i väg när man sitter framför datorn!





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0